Dzisiaj chcemy pokazać Wam kilka pomysłów na sylwestrowe (i nie tylko) przekąski. Lubimy tego typu smakołyki, ponieważ nie są czasochłonne, nie wymagają wielu składników i można je dowolnie przekształcać, według upodobań gości. Jedzenie na „jeden kęs” świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy i spotkania z bliskimi. Niektóre przepisy już wcześniej pojawiły się na naszym blogu, dlatego tylko wspomnimy o nich pokrótce. Może i Was któryś przepis zainspiruje:)
1. Krakersy – słone, ostre, z orzechami, a może na
słodko? Zrób takie, jakie lubisz najbardziej. Ciasto możesz przygotować
wcześniej i przechowywać w lodówce. Krakersy przyjemnie chrupią i świetnie
nadają się jako zakąska – wychodzi ich ponad 80 sztuk – dokładny przepis
znajdziesz tu.
2. Koreczki – z serem, pomidorem, oliwką, wędliną,
winogronem, ogórkiem. Niezależnie jaką kombinację wybierzesz i tak zawsze
smakują dobrze. Nabijasz na wykałaczkę ulubione składniki i koreczki gotowe. Te
przygotowała Ania i zniknęły z talerza w oka mgnieniu.
3. Faszerowane jajka – ugotuj jajka na twardo,
obierz, przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtko. Genialnie smakują z farszem
pieczarkowym: podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki, gdy przestygną dodaj żółtko
i przypraw według uznania. Równie dobrze będą smakowały z majonezem, ozdobione
na przykład szczypiorkiem.
4. Ślimaczki z ciasta francuskiego – przepis znajdziesz
tutaj. Warto mieć pod ręką ciasto francuskie, ponieważ w kilka chwil możesz
zrobić te obłędne przekąski. Wystarczy posmarować ciasto keczupem i posypać
startym serem. Tym razem dodamy do ślimaczków jeszcze parówkę, żeby je trochę
urozmaicić.
5. Wytrawne muffinki – są trochę bardziej
czasochłonne, ale ich smak rekompensuje wszystko. Możesz dodać do nich
kukurydzę, groszek, mieszankę meksykańską, albo przygotować je korzystając z tego przepisu.
6. Sałatki – jarzynowa, z tuńczykiem, kurczakiem, z
szynką – każdy z nas ma swoją ulubioną. Nie robi się ich długo, a smakują
każdemu. Można je też podać jako dodatek do obiadu, jednak większość z nich pasuje jako samodzielne dania, ponieważ są bardzo syte.
7. Pasta oliwkowa – dla miłośników oliwek – o bogatym,
charakterystycznym smaku oliwek i lekką nutką czosnku – świetnie komponuje się
z tostami lub owinięta płatami łososia.
Składniki:
250g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
60g twarożku śmietankowego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Oliwki drobno posiekaj i wymieszaj z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), skórką i sokiem z cytryny, twarożkiem i majonezem oraz bułką tartą.
2. Pastę lekko zmiksuj i przypraw solą i pieprzem.
3. Przechowuj w lodówce w zakręconym słoiku.
250g czarnych oliwek bez pestek
1 ząbek czosnku
otarta skórka z 1 cytryny
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki tartej bułki
60g twarożku śmietankowego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Oliwki drobno posiekaj i wymieszaj z czosnkiem (przeciśniętym przez praskę), skórką i sokiem z cytryny, twarożkiem i majonezem oraz bułką tartą.
2. Pastę lekko zmiksuj i przypraw solą i pieprzem.
3. Przechowuj w lodówce w zakręconym słoiku.
Mmmm pysznie,szczególnie koreczki i ślimaczki
OdpowiedzUsuńŚlimaczki zachwyciły mnie w zeszłym roku. Są świetne! Koreczki nieodzowny element "domówek".. Udanego Sylwestra i Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńAle świetny post! :) Smakowicie to wszystko wygląda, bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPasta oliwkowa - pyszność! :)
OdpowiedzUsuńKoreczki? Obowiązkowo! Sałatka? Obowiązkowo! Coś na ciepło? Koniecznie! Świetne pomysły. Ja polecam mój imprezowy klasyk - nadziewane muszle makaronowe https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/02/26/nadziewane-muszle-makaronowe/. Życzę pyyyysznej zabawy i wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuń